Na sejmu vseh sejmov – MOS Celje

MOS Celje

Glavnino prejšnjega tedna se je v Celju odvijal 52. MOS, največji poslovno-sejemski dogodek v širši regiji. Sprehod skozi sejem nam je razkril obilico trendov, novodobnih praktičnih rešitev ter mnogim ponudil tudi poslovne priložnosti. Gre za sejem z velikim S, ki je v šestih dneh združil več kot 1.500 razstavljavcev in več kot 100.000 obiskovalcev.

Ker je letos Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije praznovala 50-letnico obstoja, je bila predstavitev zborničnega sistema na MOS-u še posebej slavnostno obarvana. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem v četrtek podelila zlati, srebrni in bronasti ceh.

Med osrednjimi dogodki se je znotraj 52. MOS-a odvijala okrogla miza o polstoletni zgodovini stanovskega povezovanja. Na ogled je bila ulica obrti s predstavitvijo dvanajst obrtnih poklicev. Poslovni vrhunec je predstavljalo četrtkovo poslovno srečanje, ki je privabilo več kot dvesto podjetnikov iz osmih držav.

Ravno zaradi ulice obrti je na sejmu med obiskovalci mrgolelo srednješolcev. Pobližje je bilo mogoče spoznati poklice: klepar – krovec, elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Osrednja točka ulice obrti je bila vajeniška pisarna, kjer so obiskovalci lahko prejeli vse informacije o vajeništvu. Učenci so se lahko znotraj sejemske ulice obrti tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve ter se praktično preizkusili v posameznem poklicu.

Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je na MOS-u prisotna z razstavami in predstavitvijo posameznih rokodelskih dejavnosti že od leta 1987 in tudi letos ni bilo nič drugače. Na rokodelskih delavnicah so mojstri v živo prikazali proces nastajanja izdelkov iz različnih materialov, na primer iz gline, lesa, stekla, testa, tekstilij, železa itd.. S tem so promovirali poklice, iz katerih izhajajo vse sodobne obrtniške dejavnosti. V atriju sejmišča so se letos predstavljale prodajne delavnice lončarstva, steklarstva, lectarstva in svečarstva, kjer je bilo mogoče v izdelkih začutiti ljubezen rok in srca.

Predstavljena podjetja so bila znotraj sejma razdeljena na 5 kategorij oziroma tem, na dom, tehniko, turizem, izdelke široke potrošnje in na poslovne priložnosti.

Celoten prispevek si lahko preberete na Slovenec.org.