Ni planeta B – Vseslovenski podnebni štrajk

Vseslovenski podnebni štrajk

V petek, 27. septembra 2019 od 11.55 ure dalje, se je na pobudo mladih, po vsej Sloveniji odvijal vseslovenski podnebni štrajk. Izgovori vlad sveta, da je vrsta ukrepov, ki bi planet rešili propada neizvedljivih, so na noge spravili mlade z vsega sveta, ki jih skrbi prihodnost.

Podnebne spremembe so grožnja vsem nam. Pred njimi ne moremo zbežati ali se skriti, na koncu ne bo niti denar več pomagal. Slednji se bo prej ali slej moral pokoriti naravi in ljudstvu, sicer bomo strmoglavili vsi skupaj.

Podoben shod oziroma štrajk se je v Sloveniji odvijal že marca letos, ko je med drugim v Ljubljani privabil približno 12.000 posameznikov, ki se zavedajo, da nam tudi alternativ zmanjkuje. Sedanji protest pa je po neuradnih podatkih organizatorjev obiskalo v 14 slovenskih krajih več kot 13.000 ljudi, med njimi je bilo – za razliko od prvega protesta – izjemno število mladih, kar potrjuje parola na enem izmed transparentov: »Mladost je modrost!« Seveda, lahko pripomnimo, saj sedanja »mladost« nima druge izbire.

Podnebni štrajk v Ljubljani je na Trgu republike direktno nagovarjal parlament. Množica resnih in energičnih govorcev ni zahtevala nič takega, kar ne bi še stoletje nazaj bilo samoumevno, sedaj v času hiperkapitalizma in hiperpotrošništva pa je vse obrnjeno na glavo in poslano še nekaj metrov navzdol.

Celoten prispevek si lahko preberete na Slovenec.org.