Turistična agencija Orel: Pomagajmo domačemu gospodarstvu in čim več časa preživimo v naši čudoviti Sloveniji

Po duši in srcu popotniki, živijo in delajo za potovanja. Obiskali so že večino sveta in iz prve roke navajajo prednosti ali slabosti destinacije, kamor si želite iti. Znani so po osebnem pristopu, strokovnosti, odlični organizaciji, kreativnih idejah, izredni pozornosti do detajlov in fleksibilnosti.

Ksenija Orel Šanko

V malem družinskem podjetju, turistični agenciji, ustanovljeni pred 32 leti, kjer z inovativnimi ponudbami in s prilagajanjem sodobnim trendom v turizmu uresničujejo želje za počitnice, oddih, avanture, poslovna srečanja, potovanja različnih vrst, za posameznike, pare, družine ali skupine domačih in tudi tujih strank, se v teh dneh iz ure v uro soočajo z reševanjem posledic novega koronavirusa.

Ksenijo Orel Šanko, direktorico Turistične agencije Orel, ki je vodenje prevzela po očetovi smrti, smo povprašali o vplivu pandemije na turistično agencijo, o ukrepih, ki se jih poslužujejo, kako je z odpovedmi potovanj, kam letos na dopust in še več.

Kako ste v vseh teh letih poslovanja preživeli težke čase? Kakšen je recept?

V 32 letih našega poslovanja smo se soočili že z veliko preizkušnjami (teroristični napadi, izbruhi vulkanov, nemiri v posameznih regijah … ), vedno pa smo na prvo mesto  postavljali varnost svojih potnikov in zaposlenih. Nikoli nismo organizirali potovanj ali počitnic, kjer ne bi bili popolnoma prepričani v to, da jih lahko izpeljemo varno, kakovostno in v zadovoljstvo strank. Vedno smo in bomo delovali v dobro naših strank in njihove varnosti.

Naša prednost v težkih časih je naša majhnost. Smo malo družinsko podjetje, ki se tudi v najhujših trenutkih hitro prilagodi situaciji. Skupaj stisnemo glave, skrbno preverimo varne in zanimive destinacije, se potrudimo s pestrimi in zanimivimi programe. Potem delamo tudi 20 ur na dan, če je to potrebno.

Ste se morali tokrat poslužiti še kakšnih drugih ukrepov, kot jih denimo niste vajeni iz preteklosti?

Pred dobrim mesecem dni smo se znašli v res nenavadni in neznani situaciji in odtlej se vsi v agenciji Orel neizmerno ter iskreno trudimo iz ure v uro, da kar najbolje in prioritetno obravnavamo vsako nastalo situacijo posebej. Veliko potnikov smo varno pripeljali domov, veliko bi jih moralo odpotovati in slednji so naša posebna prioriteta, saj želimo maksimalno zaščititi njihova in naša sredstva – zato smo v nenehnih kontaktih z našimi partnerji in ponudniki storitev. 

Kaj pa odpovedi, prestavitev potovanj, vračila že vplačanih storitev?

Potnike v osnovi želimo pomiriti in jim zagotoviti, da bomo naredili vse kar je v naši moči, da se bo izteklo v njihovo dobro in da to ni odpoved potovanja, ampak prestavitev potovanja v čas, ko bo to zopet varno. Mi smo se z veliko večino potnikov dogovorili, da se potovanja in izleti prestavijo na kasnejši čas. Vsem skupaj smo neizmerno hvaležni, da so bili tako razumevajoči v teh za nas res težkih trenutkih.

A žal vsi niso bili razumevajoči. V zadnjih tednih smo namreč slovenske turistične agencije postale tarče nerazumnih napadov Zveze potrošnikov Slovenije in nekaterih medijev, ki nam onemogočajo delo v dobro naših strank in potnikov. Evidentno je, da z neresničnimi informacijami in popolnim nepoznavanje agencijskega poslovanja zavajajo javnost in ustvarjajo veliko paniko, ki povzroča neposredno ekonomsko in moralno škodo vsem slovenskim agencijam. Dejstvo je, da smo kot posredniki plačila potnikov dolžni posredovati izvajalcem oziroma ponudnikom storitev in v tem trenutku imamo agencije več milijonov evrov pri ponudnikih hotelskih storitev, organizatorjih potovanj, letalskih prevoznikih in drugih partnerjih doma ali v tujini. Vplačanih (pred)plačil v trenutni situaciji ne moremo izkoristiti, saj potovanja niso mogoča, izvajalci storitev pa vračila v denarju zavračajo.

Zato bomo vsem našim strankam, ki vplačanega aranžmaja ne želijo prestaviti na čas, ko bo to varno, izdali vrednostnice, ki bodo veljavne do 31.12.2021. Seveda pa moramo počakati na sklep vlade RS, da bo ta vrednostnica imela tudi zakonsko podlago.

Kako ste na splošno zadovoljni z ukrepi vlade?

Moje mnenje je, da je vlada ukrepala dobro in predvsem pravočasno.

Je morda te dni kaj povpraševanja za poletni oddih?

Za poletni oddih ni večjega povpraševanja, ljudje še čakajo na sprostitve, predvsem na informacije, kdaj in pod kakšnimi pogoji se bodo odprle meje. Če pa se kdo zanima, pa je to trenutno samo Hrvaška, Grčija in Turčija.

Piran. FOTO: Pixabay

Po čem je bilo največ povpraševanja pred izbruhom svetovne pandemije?

V naši agenciji smo imeli vedno največ povpraševanj po eksotičnih počitnicah in daljših potovanjih po meri posameznikov ali družine. V slednjih so glede na število potovanj zadnja leta izstopale Kanada, Združene države Amerike in države južne Amerike.

Bo koronavirus vplival tudi na cene?

Vsekakor bo vplival na cene. Na začetku vsekakor pričakujemo pocenitve.

Kakšen dopust predlagate letos? Kako je s potovanji v tujino?

Za letošnje poletje predlagam, da v največji meri pomagamo domačemu gospodarstvu in čim več časa preživimo v naši čudoviti Sloveniji. V naši agenciji intenzivno pripravljamo različne zanimive pakete počitnic in izletov po Sloveniji, ki jih bomo v mesecu maju objavili tudi na naši spletni strani.

Tudi naše sosednje države, kot so Avstrija in Hrvaška zelo dobro obvladujejo epidemijo in prepričana sem, da bo potovanje tja za nas popolnoma varno. Programi, ki so v pripravi, pa so zanimivi, pestri in cenovno ugodni. Vsa ponudba bo na voljo po 10.5.2020 na naši spletni strani.

Soča. FOTO: Pixabay

Kakšne nasvete bi podelili našim sledilcem?

Neznani avtor je nekoč zapisal: »Potovanje je edina stvar, ki jo kupiš in te zares obogati«. Na svetu živimo samo omejen čas, prepustite se dogajanju in sanjajte prihodnost. Sanjajte vse kotičke, ki ste jih in ki jih še boste obiskali. Slike oziroma spomini v naših glavah so nenadomestljivi predvsem v trenutkih, ko moramo biti doma.

Pazite nase in ostanite zdravi!